Ich mache sehr gern Sushi und Sashimi zuhause selbst. Als Beilage, Füllung oder Ummantelung benutzt man dabei unter anderem Fischeier. In meinem heutigen Test möchte ich deshalb mal den Unterschied kennenlernen zwischen "Tobiko" - Fliegenfischkaviar und "Masago" - Kapelan-Kaviar. Beides habe ich in der mit Wasabi versetzten Variante getestet. Der Test ist für mich und sicher auch für andere Sushi-Heimköche u.a. deshalb interessant, weil die grünen Rogen vom Fliegenfisch mehr als doppelt so teuer sind (6,50€/45g), als die Fischeier vom Kapelan (2,55€/45g).
Vielleicht erstmal kurz zu den Fischen, von denen die Eier geklaut sind: Fliegenfische haben tatsächlich flügelähnliche Seitenflossen und können damit sowohl durchs Wasser wie auch durch die Luft gleiten. Ihr Verbreitungsgebiet ist weit: man findet sie im Atlantik, Indopazifik und im Mittelmeer. Der Kapelan gehört zur Familie der Stinte und ist ein kleiner Schwarmfisch.Aber jetzt los mit meinen Erfahrungen zum grünen Kaviar. Ich fange mal mit dem Günstigeren an: Masago-Rogen sind klein und sehr fein. Weil sie so fein sind, nehmen sie den grünen Farbstoff, der zur Geschmacksrichtung Wasabi gehört, stärker an. Die Fischeier sind demnach leuchtend grün und machen sich durch den Kontrast natürlich toll auf einem Stück Lachs, oder wie auf meinem Bild unten auf flambierten (Aburi-) Lachs. Ich kann übrigens jedem, der ein Flambiergerät zuhause hat, empfehlen dies mal kurz auf den rohen Fisch zu halten. Gerade so, dass der Fisch oben in einer dünnen Schicht gar wird - schmeckt genial, gerade Lachs entwickelt so den typischen gegarten Lachsgeschmack, aber ohne 1g Butter oder Öl. Im Geschmack ist der Masagokaviar intensiv, fischig und in der Wasabi-Variante ordentlich scharf, d.h. er nimmt den Meerrettisch gut auf. Die teurere Alternative, der Fliegenfischkaviar ist leichter im Geschmack, fast schon süß und viel weniger fischig. Die Fischeier sind etwas größer als die vom Masago, insofern auch anderen Kaviarsorten ähnlicher. Die grüne Farbe ist nicht so intensiv. Für mich haben beide Produkte Ihren Reiz - je nach Vorliebe desjenigen, der hinter dem Teller sitzt: der günstigere Masago, wird denjenigen gefallen, die Optik und einen intensiven Fischrogen- und Wasabi-Geschmack mögen. Der teurere Tobiko ist sanfter im Geschmack und vermittelt mehr das "Kaviar-Gefühl" beim draufbeißen.
Ganz viel Spaß allen Hobby-Sushiköchen beim Nachtesten!
I love to make sushi and sashimi at home. For that, as a side dish, for stuffing or wrapping, i.a. fish eggs are used. Today I wanted to know the difference between "Tobiko" - flying fish roe and "Masago" - capelin caviar. I've tested both in the Wasabi version. To test this was interesting to me and certainly will be for other home sushi-chefs because the green roe of flying fish (6.50 € / 45g) costs more then double of the capelin caviar (2.55 € / 45g).
To start this maybe briefly some information on the fish from which the eggs were stolen: Flying fish have actually wing-like fins with which they can do both - slide through water and air. They are found in several regions around the world: the Atlantic, Indo-Pacific and Mediterranean sea. The capelin however is part of the family of smelts and is a small schooling fish.
But now telling you about my experiences to the green caviars - I'll start with the cheaper one: Masago roe are small and very fine. Because they are so fine they absorbe a lot of the green coloring - which "makes part" of the Wasabi-flavor. The fish eggs are therefore bright green and a great contrast on a piece of salmon, or like on my picture above flambé (Aburi-) salmon. By the way, my recommendation to everybody who has a flambé burner at home, would be zo try it on sushi and sashimi, just to refine the top. Especially salmon this way develops its typical taste, within any kind of oil or butter. The capelin caviar taste is fishy and intensly of the Japanese horseradish (in my Wasabi-version). The more expensive alternative, the flying fish roe, has a lighter taste, almost sweet and much less fishy. As the fish eggs here are a little bigger, therefore you have more a feeling of a caviar-bite while eating.
For me, each of the products has its charm: the cheaper Masago is the better choice for those who like the bright green look and the pungent taste of Wasabi. The more expensive Tobiko is gentler in flavor and due to its bigger size creates a more (almost Beluga-)caviar bite.
To all amateur sushi-chefs: have a lot of fun in making up your own opinion!
I love to make sushi and sashimi at home. For that, as a side dish, for stuffing or wrapping, i.a. fish eggs are used. Today I wanted to know the difference between "Tobiko" - flying fish roe and "Masago" - capelin caviar. I've tested both in the Wasabi version. To test this was interesting to me and certainly will be for other home sushi-chefs because the green roe of flying fish (6.50 € / 45g) costs more then double of the capelin caviar (2.55 € / 45g).
To start this maybe briefly some information on the fish from which the eggs were stolen: Flying fish have actually wing-like fins with which they can do both - slide through water and air. They are found in several regions around the world: the Atlantic, Indo-Pacific and Mediterranean sea. The capelin however is part of the family of smelts and is a small schooling fish.
But now telling you about my experiences to the green caviars - I'll start with the cheaper one: Masago roe are small and very fine. Because they are so fine they absorbe a lot of the green coloring - which "makes part" of the Wasabi-flavor. The fish eggs are therefore bright green and a great contrast on a piece of salmon, or like on my picture above flambé (Aburi-) salmon. By the way, my recommendation to everybody who has a flambé burner at home, would be zo try it on sushi and sashimi, just to refine the top. Especially salmon this way develops its typical taste, within any kind of oil or butter. The capelin caviar taste is fishy and intensly of the Japanese horseradish (in my Wasabi-version). The more expensive alternative, the flying fish roe, has a lighter taste, almost sweet and much less fishy. As the fish eggs here are a little bigger, therefore you have more a feeling of a caviar-bite while eating.
For me, each of the products has its charm: the cheaper Masago is the better choice for those who like the bright green look and the pungent taste of Wasabi. The more expensive Tobiko is gentler in flavor and due to its bigger size creates a more (almost Beluga-)caviar bite.
To all amateur sushi-chefs: have a lot of fun in making up your own opinion!
Liebe Redschi, Du bis ein Schatz!
AntwortenLöschenVielen Dank für diese wunderbare ausführliche Erklärung!
Genau diese Frage hatte ich mir schon länger gestellt und hier bei Dir die perfekte Lösung des Rätsels gefunden.